Digitale (aangepaste) versie van de kijkdoos - sprookjes

Er was eens ...

Ken je het verhaal van Roodkapje? En dat van de wolf en de zeven geitjes? Het zijn spannende verhalen die in het echt niet kunnen gebeuren. Zulke verhalen noemen we sprookjes. Ze beginnen vaak met 'Er was eens ...'

Daaraan hoor je dat ze over heel vroeger gaan. De meeste sprookjes zijn lang geleden bedacht. NIet voor kinderen, maar voor grote mensen. In die tijd waren er nog geen boeken, er was geen tv of computer. Mensen vertelden sprookjes aan elkaar. En ze vonden het fijn om ernaar te luisteren.

 

Hokus, pokus, pas ...

In sprookjes wordt vaak een beroep gedaan op magie om het verhaal tot een goed einde te brengen: heksen en feeën kunnen toveren met hun toverstaf en een toverspreuk. Ook veel dieren en spullen zijn betoverd.

 

Een slechterik ...

In veel sprookjes is er een slechterik: een boze stiefmoeder, een heks of een gemeen dier zoals de wolf. Met de slechterik loopt het meestal slecht af. Iemand die aardig is krijgt het meestal juist beter. Sprookjes doen ons nadenken.

 

Sprookjes om ons heen ...

Vroeger konden mensen niet lezen of schrijven. Ze vertelden de sprookjes aan elkaar. Later werden deze verzameld. In België zijn vooral de sprookjes van de Gebroeders Grimm gekend. Stilaan komen ook sprookjes uit andere landen bij ons terecht. Niet alleen via boeken kan je sprookjes leren kennen. Ook zijn er veel films en voorstellingen over sprookjes. Er is zelfs een park waar de sprookjesfiguren en hun huisjes zijn nagebouwd. Als je door het park loopt, is het net alsof je zelf in een sprookje zit. 

In Duitsland - vanwaar de Gebroeders Grimm afkomstig zijn - is er ook een sprookjesroute om de sprookjes van de Gebroeders Grimm te ontdekken. 

Liedje over enkele sprookjes: https://schooltv.nl/video/er-was-eens-grafisch-liedje-uit-sesamstraat/#q=sprookjes

Online educatief spel met als thema 'sprookjes': https://www.tinytap.com/activities/g20et/play/sprookjes